TOTUL DESPRE BRUXISM SAU SCRÂȘNITUL DINȚILOR

TOTUL DESPRE BRUXISM SAU SCRÂȘNITUL DINȚILOR

Bruxismul sau scrâșnitul dinților devine o afecțiune din ce în ce mai comună în rândul tinerilor și adulților datorită stresului cronic și stilului de viață nesănătos. Multe persoane nu sunt conștiente că suferă de bruxism dar acest lucru poate fi depistat cu ușurință în cadrul vizitei la medicul dentist sau întrebând o persoană apropiată dacă v-a auzit vreodată scrâșnind din dinți în timpul somnului.

Ce este bruxismul?

În mod normal, în momentele de repaus dinafara masticației, dinții de sus și cei de jos nu ar trebui să se atingă, fiind într-o poziție de relaxare. Bruxismul este un obicei inconștient de a strânge, freca sau încleșta dinții pe durate diferite de timp. Bruxismul poate apărea atât la copii cât și la adulți, având cauze specifice pentru fiecare categorie de vârstă. În funcție de momentul în care scrâșnim din dințo, bruxismul poate fi de două tipuri:

bruxism diurn: pacienții scrâșnesc sau își încleștează dinții pe timpul zilei involuntar

bruxism nocturn: este forma mai comună care se petrece în timp ce dormim și poate fi asociată și cu alte tulburări ale somnului

Indiferent de tipul de bruxism, rezultatul este o uzură excesivă a smalțului care dă aspectul de dinte îmbătrânit și care din păcate, este ireversibilă. Treptat, pe măsură ce uzura ce agraveză apar dureri dentare și retracții gingivale. În formele severe, bruxismul este și diurn și nocturn și se asociază cu dureri articulare, oboseală musculară și abraziunea accelerată a dinților.

Dental Facts

  • În mod normal, în timpul somnului există 260 de contacte de deglutiție. În bruxism, numărul contactelor de deglutiție în somn ajunge între 1200-12000.
  • Timpul total în care dinții sunt în contact în timpul somnului este de 10 minute. La pacienții bruxomani poate ajunge și la 4 ore.
  • Forța uzuală de masticație este de 3-6 kgf/cm². În timpul contracțiilor musculare din bruxism, mușchii pot dezvolta o forță de contracție de până la 15 ori mai mare.

Cauzele bruxismului

Cauzele bruxismului țin pe de o parte de factorii psihologici și factorii de mediu stresanți, și pe de altă parte de alinierea dinților.

  • furie, anxietate, stres, tensiune
  • odihnă insuficientă asociată cu un stil de viată solicitant
  • malocluzii dentare- alinierea incorectă a dinților
  • dezvoltarea asimetrică a oaselor maxilare
  • contracturi musculare la nivelul mușchilor capului sau gâtului
  • la copii, modificarea dentiției temporare în dentiție permanentă

Cine poate dezvolta bruxism?

Copiii

Bruxismul este întâlnit des la copii și în majoritatea cazului dispare în adolescență. Poate apărea datorită modificărilor de schimbare a dinților temporari cu cei permanenți până când aceștia se aliniază corect. Copiii pot dezvolta bruxism și ca răspuns la durere sau la situații stresante din viața de familie sau la școală. Copiii hiperactivi pot dezvolta de asemenea, acest obicei.

Citește mai multe despre cum să îi îngrijești dinții copilului tău AICI!

Adulții

Adulții pot dezvolta bruxism datorită nealinierii corecte a dinților sau datorită componentei psiho-sociale ca o somatizare a grijilor și stărilor interioare de frică și stres.

Factori de risc:

  • stresul zilnic, anxietatea sau furia
  • tipul de personalitate: la persoanele agresive, competitive sau hiperactive
  • consumul de cafea, alcool și alți excitanți neuronali
  • vârsta: cel mai frecvent apare la copii
  • ereditatea: de obicei bruxismul apare la mai mulți membrii ai familiei
  • dezechilibre ocluzale, adică mușcături incorecte

Simptomele bruxismului

Cum îți dai seama că scrâșnești din dinți? De obicei, în cazul bruxismului nocturn partenerii de viață sunt primii care semnalează sunetul inconfundabil produs prin scrâșnirea dinților în timpul somnului dar există multe semne care pot confirma prezența bruxismului. Iată care sunt cele mai frecvente:

  • un sunet puternic de scrâșnire a dinților, care te poate trezi din somn
  • dureri în jurul urechii, a gâtului și a cefei
  • oboseală musculară și durere la nivelul fălcilor și în zona temporală (muschii maseteri și temporali pot fi palpați cu ușurință)
  • uzură dentară până la pierderea reliefului dentar și apariția unor suprafețe netede
  • scurtarea dinților frontali
  • dureri și sunete în articulația temporo-mandibulară

Diagnosticarea bruxismului

Bruxismul poate fi diagnosticat de către medicul stomatolog  în cadrul unei consultații de rutină. Medicul dentist își poate da seama de ce tip de bruxism este vorba și de cauza care l-a determinat prin examinare vizuală și prin întrebări țintite. Este important să descopere cauza cât mai exactă pentru a-ți putea recomanda cel mai bun tratament.

Totodată, medicul îți poate recomanda efectuarea unor radiografii sau unui computer tomograf pentru a evalua afectarea articulației temporo-mandibulară (articulația mandibulei) sau afectarea rădăcinilor dinților.

Tratament bruxism

În funcție de cauza care a determinat apariția bruxismului, medicul stomatolog are la dispoziție mai multe variante de tratament. De asemenea, tratamentul variază și în funcție de gradul de uzură dentară (tocire a dinților), de afectarea musculară și de prezența durerii.

Bruxismul apărut la copii de cele mai multe ori, trece de la sine, fără tratament odată cu încetarea erupției dinților. În cazul adulților există mai multe tipuri de tratament.

Gutiera de protecție pentru bruxism– gutiera este un dispozitiv mulat pe forma dinților tăi care se poartă de obicei seara. Se interpune între dinții de sus și cei de jos și oprește uzura smalțului prin scrâșnit. Anumite tipuri de gutiere au și rolul de relaxare musculară, prin conducerea mandibulei într-o poziție de echilibru. Totuși, gutiera nu rezolvă cauza bruxismului, ci este doar o soluție intermediară, până când se poate trece la tratamentul final.  

COROANE DENTARE– când dinții sunt foarte tociți medicul stomatolog poate recomanda tratamentul prin coroane dentare. Astfel, ne asigurăm că dinții sunt protejați împotriva uzurii și că refacem corect aspectul lor. Coroanele dentare pot corecta o mușcătură defectuasă într-o mușcătură corectă și confortabilă.

APARATUL ORTODONTIC– tratamentul prin aparat ortodontic poate echilibra ocluzia necorespunzătoare, care de multe ori este responsabilă de apariția bruxismului. Atunci când dinții nu sunt aliniați corect, apare un reflex involuntar al mușchilor de a poziționa mandibula în echilibru, de aceea apar contracturile musculare și consecutiv tocirea dinților suprasolicitați. Un aparat dentar rezolvă această problemă eficient și corect.

Controlul stărilor de stres și anxietate- Așa cum am  menționat mai sus, bruxismul apare ca o manifestare fizică a stresului și grijilor interioare. Deși pacienții nu își dau seama când și cum scrâșnesc din dinți este important ca medicul stomatolog să vă îndrume spre a conștientiza care este tiparul vostru de bruxism. Atunci când bruxismul devine conștient îl putem controla, mai ales pe timpul zilei. Pentru bruxismul nocturn, sunt recomandate tehnici de relaxare musculară, meditație sau psihoterapie sau dispozitive de biofeedback. Nu putem controla direct ce se petrece în timpul somnului, dar putem încerca să eliminăm din subconștient cât mai mult din factorii de stres.

Cum poate fi prevenit bruxismul?

Uneori, bruxismul nu necesită tratament ireversibil și poate trece de la sine sau prin autocontrol. Iată câteva sfaturi pentru a evita apariția bruxismului:

  • Mergi regulat la medicul stomatolog pentru CONSULTAȚIA PROFILACTICĂ odată la 6 luni
  • Încearcă să ai un program de somn regulat
  • Folosește tehnici de meditație și relaxare înainte de a adormi
  • Evită băuturile energizante și cafeaua deoarece sunt excitanți neuro-musculari și pot stimula bruxismul
  • Nu suprasolicita mușchii prin mestecarea gumei
  • Încearcă kinetoterapia pentru înlăturarea durerii articulare și relaxarea mușchilor

CONCLUZIE

Bruxismul este o afecțiune neuro-psihică care necesită în primul rând depistarea cauzei exacte și mai apoi tratamentul specific pentru situația fiecărui pacient. Din fericire, bruxismul poate fi identificat de către medicul stomatolog în cadrul unui consult de rutină. Te interesează mai multe despre bruxism? Te așteptăm în CLINICILE NOASTRE la o consultație pentru a te putea ajuta cel mai bine!

Leave a Reply

Sari la bara de unelte